NOVA GRAN SUPERFÍCIE
Balears 01/08/2013

Bauhaus no té cèdula d'habitabilitat segons els petits comerciants

Demanen a l'Ajuntament de Marratxí que faci complir la llei al macrocentre comercial

Jaume Perelló
3 min

Palma.Els petits i mitjans empresaris de Mallorca es mostren indignats amb l'obertura d'una nova macroinstal·lació comercial que no disposa de tota la documentació en regla tal com estableix la llei. Els serveis jurídics d'Afedeco i Pimeco han presentat una reclamació a l'Ajuntament de Marratxí respecte de la manca de cèdula d'habitabilitat que requereix la normativa, i més per a un equipament d'aquestes característiques.

En l'escrit registrat dia 29 a l'Ajuntament, els comerciants recorden al batle, Bartomeu Oliver, que és requisit imprescindible tenir la cèdula per poder disposar de servei d'aigua i llum i altres subministraments. Aquesta certificació l'atorga el Consell de Mallorca sempre que el peticionari hagi acreditat que compleix amb tots els requisits tècnics i que ha realitzat les obres d'acord amb el projecte presentat.

Els petits i mitjans comerciants estan convençuts que aquest equipament no disposa de tots els papers en regla i reclamen a Marratxí que "sigui especialment rigorós en el compliment de la llei" per a una empresa que posa en marxa un centre de grans dimensions. La pressió del col·lectiu d'empresaris s'ha anat incrementant a mesura que els seus escrits i requeriments eren ignorats per part de l'autoritat municipal.

Els empresaris mantenen ja dos contenciosos contra la instal·lació de Bauhaus: un que fa referència al permís d'instal·lació i l'altre que s'oposa a la llicència d'obres. Aquestes dues actuacions contencioses- administratives encara no han estat resoltes.

A més, en el seu darrer escrit registrat fa uns dies, els empresaris anuncien també al Consistori que no descarten una possible denúncia a partir de l'article 329 del codi penal per "prevaricació mediambiental". Els comerciants volen comprovar que les llicències atorgades no han silenciat ni ignorat possibles impactes sobre el medi que requereixen un tractament específic.

Impacte

Ja fa molts mesos que Afedeco i Pimeco denuncien l'impacte que tindrà una gran superfície de 14.000 metres quadrats sobre els seus negocis i, per aquest motiu, els col·lectius empresarials volen posar tots els emperons possibles a l'arribada d'aquestes grans instal·lacions que fan una política de preus baixos al principi i que captura molts clients i posa en perill petites i mitjanes explotacions.

De fet, Bartomeu Servera, president de la Confederació Balear de Comerç, ha repetit les darreres setmanes que "el Govern ha obert les portes de pinta en ample a les grans superfícies, i això tindrà conseqüències terribles. Serà un cop mortal del qual seran culpables els nostres governants".

Aquesta ofensiva de grans superfícies va provocar precisament la creació d'aquesta confederació que ara presideix Servera i que vol unir forces en contra d'un model comercial "que allunya els consumidors dels centres de les ciutats i dels pobles, buida els nostres carrers i destrueix més ocupació de la que crea", va dir Bernat Coll, vice president de la confederació, el dia de la presentació en societat.

Pla director

Tant Bernat Coll com Bartomeu Servera han repetit una vegada i una altra que l'equip de Josep Ignasi Aguiló a la Conselleria d'Economia havia estat connivent amb les grans superfícies i esperen que els canvis a l'Executiu permetin recuperar el diàleg.

Tot i així, afirmen que qualsevol actuació "arribarà tard", ja que només amb l'ampliació del Carrefour del Coll d'en Rabassa i l'obertura de Bauhaus, ambdues recorregudes davant els ajuntaments de Palma i Marratxí, es posaran a disposició dels clients una quantitat de metres quadrats comercials "inassumible" per a la resta de petits i mitjans empresaris.

El Govern sempre ha contestat davant aquestes crítiques que no pot fer altra cosa que complir la llei i que, després de la directiva Bolkestein, el model liberal és el que més s'imposa sense que els governs autonòmics hi puguin fer gaire cosa.

En canvi, Afedeco i Pimeco han repetit que cal elaborar un pla director sectorial, "com tenen la resta de sectors productius a les Illes, i així podríem dialogar i pactar quin model de comerç volem, i on el podem posar", va dir Bernat Coll, per qui només des del punt de vista urbanístic es pot regular l'arribada d'aquestes grans superfícies, ja que amb la normativa comercial resulta impossible evitar-los.

stats