CONJUNTURA ECONÒMICA
Balears 07/08/2013

Balears pot sortir del túnel el 2014

El president de la CAEB veu possible que l'any que ve es deixi enrere la recessió

C. S.
2 min

Palma.Aquest hivern encara serà dur. Molt. Però, segons les dades que maneja la Confederació d'Associacions empresarials de Balears (CAEB), a finals d'any hi pot començar a haver signes de recuperació i el 2014 pot ser ja un any de creixement. Petit, però creixement. De moment, en el seu estudi de conjuntura econòmica del primer semestre, la CAEB preveu que el 2013 les illes tindran encara un decreixement del 0,4%. Tenint en compte que el PIB espanyol encara estarà pitjor, un -1,6, %, es pot dir que la situació a les Illes sembla millor que a la resta de l'Estat gràcies al bon comportament del turisme, especialment a les Pitiüses, on fa temps que estan en fase de creixement. "Preveim un lleuger augment de l'ocupació a finals del 2013, però no es poden esperar miracles", va explicar ahir Josep Oliver, president de la CAEB.

Les previsions per al 2014 són de créixer en una forquilla entre el 0,5 i l'1%. "La incògnita és què passarà a l'hivern, perquè està clar que tornarà a pujar l'atur", va assenyalar Oliver. "És veritat que la temporada turística s'ha allargat una mica i s'haurà de veure quin efecte poden tenir les obres públiques que liciti el Govern, però no m'atrevesc a fer pronòstics. Encara estam en recessió, però és possible que aquest hivern no sigui tan dur com el passat". L'optimisme d'Oliver va ser molt moderat. Va recordar, això sí, la reivindicació de l'entitat d'un millor finançament estatal per a Balears i també millores en la fiscalitat a l'estil, va dir, de la que tenen les illes gregues o Còrsega.

Contra els imposts

El president de la CAEB aprofità per demanar que el coixí que ha donat Hisenda al Govern per endeutar-se una mica més apujant el marge de dèficit públic permès eviti l'aplicació dels nous impostos previstos. "Sempre hem estat contraris a qualsevol impost que afecti la competitivitat de la nostra comunitat", va dir Oliver, que va posar l'èmfasi en la pujada dels impostos municipals i del cadastre que, va subratllar, "afecten tant els resultats de les empreses com l'economia familiar".

Oliver no es va voler pronunciar clarament sobre la política econòmica del Govern. "No ho hem parlat amb la junta i no m'hi puc pronunciar", va indicar. "El Govern fa el que pot i el que sap. Governar deu ser molt difícil ara mateix", digué.

Tanmateix, sí que va anunciar que l'11 de setembre hi ha prevista una reunió de la confederació amb el conseller d'Economia per parlar de la situació i, especialment, dels nous impostos "verds" com els dels envasos. "Seria un error mantenir aquests tributs i esper i desitj que es retirin", va assenyalar.

Context internacional

Per la gerent de la CAEB, Isabel Guitart, el context internacional ens ajuda. Estat Units està en fase de creixement, igual que el Japó, que durant molts anys ha estat baixant. Les crisis de Turquia, Egipte i altres països competidors ens han afavorit aportant turistes manllevats a les Illes, i el Banc Central Europeu va reduir el tipus d'interès deixant-lo al 0,50% per assegurar el crèdit bancari. Segons Guitart, malgrat que l'euro s'ha apreciat enfront de la lliura esterlina, això no ha afectat l'arribada del turisme britànic -que, de fet, ha crescut un 10,3%- gràcies que el seu país també està en fase de creixement.

stats