Balears 27/02/2017

Les Balears, molt per davall de la mitjana europea en l'Índex de competitivitat regional

La innovació, l'educació superior i les infraestructures, els indicadors més baixos

C. Buades
2 min
Les empreses es protegeixen cada vegada més contra els atacs.

PalmaL'Índex de competitivitat regional de les Balears està molt lluny de la mitjana europea. Si bé les Illes van registrar 32 punts sobre 100, la mitjana dels països de la Unió se situa en els 52. La innovació, l'educació superior i les infraestructures són els indicadors més baixos i deixen l'Arxipèlag als darrers llocs de la llista (pel que fa a l'educació superior, per exemple, les Balears ocupen la posició 240 de 263).

En total, les Illes són la 200a regió de la Unió Europea pel que fa a l'índex de competitivitat regional, ja que la bona posició d'indicadors com la salut (que obté un 87,7/100 i té només 38 regions per davant) en millora la mitjana. Pel que fa a l'educació bàsica, la de l'estat espanyol és la dotzena dins de l'Europa dels 28, mentre que l'indicador de l'estabilitat macroeconòmica deixa Espanya amb només quatre països per darrere.

L'educació bàsica i la sanitat són els dos únics indicadors en què les Balears obtenen resultats superiors a la mitjana europea, tot i que la preparació tecnològica s'hi acosta (a les Illes se situa als 64 punts, mentre que la mitjana de la UE és als 66). En canvi, les infraestructures mostren la diferència més gran, ja que l'Arxipèlag va quedar l'any passat als 13 punts sobre 100 i la mitjana es troba als 43.

No obstant això, les Balears no són la comunitat amb pitjors resultats; de fet, n'hi ha cinc en posicions inferiors: Castella-la Manxa, Andalusia, Múrcia, Extremadura i les Canàries, a més de Ceuta i Melilla. Madrid i el País Basc són les úniques dues comunitats autònomes amb un índex de competitivitat regional per damunt de la mitjana europea.

Pel que fa a la comparació amb altres edicions de l'índex, que es publica cada tres anys, les Illes han mantingut els seus resultats. No hi ha cap comunitat que hagi millorat i només Múrcia ha experimentat una caiguda de la competitivitat respecte del 2013.

La competitivitat regional és la capacitat d’una regió d’oferir un entorn atractiu i sostenible per a les empreses. La comissària de Política Regional, Corina Creţu, ha afirmat aquest dilluns, després de fer-se públic l'índex del 2016, que es tracta "d'un instrument molt útil per planificar les respectives polítiques regionals" perquè "permet millorar el suport de la Comissió a les reformes estructurals i fomentar la capacitat d’innovació de les regions europees".

stats