INFORME DE CONJUNTURA LABORAL D'UGT
Balears 02/08/2013

Baixa l'ocupació fixa i puja la més precària

Manuel Pelarda recorda que de gener a juny hi ha 5.000 persones menys amb contracte indefinit

Jaume Perelló
2 min
HA TOCAT FONS  La construcció ja no destrueix ocupació, perquè ja va tocar fons. El primer semestre del 2013 ha millorat lleugerament respecte de l'any anterior.

Palma.Els primers sis mesos de l'any han registrat un increment global de la contractació laboral, totalitzant 183.278 contractes nous, que representen un creixement de l'11,19% (18.456 contractes) sobre el mateix període de l'any anterior. Així figura en l'informe de conjuntura laboral del sindicat UGT.

Aquest important augment del nombre de contractes no significa, en opinió del delegat d'Acció Sindical d'UGT, Manuel Pelarda, una dada tan significativa com pugui semblar, "atesa la gran quantitat de contractes que es realitzen, perquè es van fent cada vegada més segmentades i a bocins les propostes laborals de les empreses".

Així, en realitat, la població ocupada experimenta, en el primer semestre de 2013, i respecte del mateix semestre de l'any anterior, un increment de 5.450 (1,21%) persones. El comportament experimentat per sexes, en aquest període, ha estat positiu per a tots dos i han augmentat amb 3.150 (1,55%) les dones i amb 2.250 (0,91%) els homes.

Cauen els indefinits

Precisament la qualitat de la contractació registra cada vegada dades més negatives. Segons l'estudi d'UGT, s'ha registrat en el primer semestre de 2013 una caiguda de 4.982 afiliats indefinits a temps complet. Segons els càlculs del sindicat, això significa que s'ha perdut un 4,4% d'aquest tipus de contractació. A més, els contractes temporals a temps complet han caigut, en aquest cas un 2,3% (1.054 empleats menys ) respecte del mateix període de l'any passat.

En opinió de Manuel Pelarda, "es confirma que hi ha una pèrdua de contractació considerable pel que fa al temps complet, i especialment destacada en els indefinits". Segons el responsable d'Acció Sindical d'UGT, "això ens permet veure com els resultats de la reforma laboral segueixen en la mateixa línia, és a dir, fomentant fórmules que no suposin l'estabilitat per al treballador".

En canvi, Manuel Pelarda va explicar que el sindicat ha registrat un "fort increment", tant en els afiliats amb contractes a temps parcial, en concret 8.506 més que en el mateix període de l'any passat, com en els fixos discontinus, amb un creixement mitjà del 6%.

stats