VINYÒVOL
Balears 04/02/2017

El bacteri i la Lluna

L’aparició de la Xylella fastidiosa ja dona molts maldecaps

Andreu Majoral
4 min
El bacteri i la Lluna Vi recomanat Illenc 2014 Celler Toni Gelabert (Manacor)

EnòlegNo en volia tornar a parlar aquest diumenge, però sembla que l’aparició del bacteri Xylella fastidiosa ja dona molts maldecaps. Ho dic perquè encara no hem vist efectes greus d’aquesta nova plaga i ja es palpa una forta preocupació al sector; tot són preguntes sense una resposta clara, molta incertesa i un pèl de desinformació que està provocant un ambient de certa tensió i por. Llegint els diaris sembla que ha estat l’espurna, d’altres dirien l’excusa, per encendre una part de la pagesia que considera pèssima la gestió del Govern i ja insinua que tindrem tractorada a Ciutat, però aquest bacteri només ha donat el sus a la trama que vivim cada legislatura: quan governa el PP, l’associació agrària que coixeja cap a l’esquerra se sol queixar i manifestar en contra de la gestió de la dreta i, quan governa l’esquerra, l’associació que coixeja cap a la dreta parla de pèssima gestió, exigeix dimissions i organitza la tradicional tractorada amb frases tan agudes com “al conseller li agraden més els ocells que els pagesos”. Tots tenim una cama més curta que l’altra, però sempre he tingut la percepció que, en el món agrari, la influència dels partits polítics és excessiva, sobretot quan se sap que, les polítiques agràries, ens les fan des de la UE o els mercats internacionals i les conselleries autonòmiques no tenen gaire marge i s’han convertit en simples gestories que tramiten les ordres foranes. I, mentre sembla que els illencs ens començam a tirar els trastos al cap, diverses organitzacions agràries de l’Estat demanen al govern espanyol que s’apliqui a casa nostra el protocol d’erradicació de la plaga -un protocol duríssim que obligaria a destruir una multitud d’arbres i seria molt negatiu per al sector. Els peninsulars diuen que les Illes s’han de sacrificar, ja que les pèrdues serien insignificants; idò que visca la solidaritat entre els pobles i la classe treballadora i gràcies per continuar tractant-nos com a una miserable colònia d’ultramar. Com a mínim, en aquest aspecte, sembla que la Unió de Pagesos, ASAJA Balears i el Govern van de la mà.

Queda clar que Mallorca i Eivissa s’han convertit en una espècie de presó d’on no pot sortir material vegetal, per això molts dels que enviaven mudes a vivers per fer empelts ara s’hauran d’arromangar i fer la feina al camp, una tasca, la de recollir mudes i fer empelts, que és convenient fer-la en lluna creixent i fase ascendent. Ho explic ja que cada vegada hi ha més pagesos que tornen a mirar el cel i a cultivar les seves terres en harmonia amb la Lluna i els planetes del sistema solar. Coneixem la influència que té la Lluna en les marees, com el nostre satèl·lit és capaç de moure grans masses d’aigua a causa de les forces gravitatòries combinades que exerceix amb el Sol, per això no és estrany pensar que la Lluna pot actuar en els líquids i en tots els éssers que estiguin compostos per una quantitat important d’aigua. És ben cert que no hi ha certesa científica concloent sobre la influència de la Lluna sobre les plantes, però aquesta creença és antiga i es basa en l’experimentació acumulada de milers d’anys que ha anat passant de pares a fills i que avui podem trobar publicat a nombrosos documents i llibres. El que sempre m’ha costat entendre és per què alguns homes i dones de ciència han menyspreat, denigrat i ridiculitzat aquesta creença, sobretot quan no fa cap mal pensar que de debò existeix aquest influx i que cultivar i elaborar en harmonia amb la Lluna ens pot proporcionar uns aliments millors. Moltes vegades, quan parles d’aquests temes, bona part de la població ho associa a l’horòscop del diari, a esoterisme o a bruixes amb boles de cristall, i sent una certa tristesa en veure com bona part de la saviesa dels avantpassats s’ha anat perdent i desacreditant.

Si no teniu cap conegut que us pugui transmetre aquesta cultura, us recoman diverses publicacions ben interessants. Per començar, un llibre senzill però complet com ‘Cultivar en harmonia amb la lluna i el cel’ de Xavier Florin i, sobretot, aconseguir els diversos calendaris llunaris que podeu trobar a moltes llibreries i estancs: El calendari Biodinamic de Maria-Thun, el Llunari de Michel Gros i finalment el Calendari Mallorquí que edita Sa Plaça, que és una autèntica meravella plena de saviesa popular.

Vi recomanat

Illenc 2014 Celler Toni Gelabert (Manacor)

En Toni Gelabert és d’aquells meravellosos llunàtics que et deixen captivats per l’amor i la passió que posen en allò que fan. De ben jove ho va deixar tot per dedicar-se a la viticultura i l’elaboració de vins i, aviciant la vinya, respectant la terra i elaborant vins de manera artesanal, ha aconseguit fer uns vins personals; molts hem après a mirar el cel i a treballar tenint en compte els astres gràcies a ell. Illenc és un exemple clar de la singularitat dels seus vins, raïms de callet i una mica de cabernet sauvignon que procedeixen de vinyes de la Colònia de Sant Pere, una zona que té un microclima ben especial i que dona vins de graduacions altes, molt de color, aromes d’herbes aromàtiques i de fruites confitades, amb potència i vellutats a la boca.

stats