Societat
Balears 02/08/2013

Cara i creu: El Govern celebra la "millora"; els sindicats encara ho veuen "dramàtic"

UGT i USO creuen que les dades no són tan bones com haurien de ser habitualment per ser l'estiu

A. Z.
2 min

PalmaLa lleugera millora de les dades de l'atur ha permès que, per una vegada, el Govern balear tregui pit en matèria econòmica. La seva portaveu, Núria Riera, ha considerat que la caiguda de l'atur és "positiva" i "no és més que una mostra dels fruits que donen els esforços del Govern".

A més a més, ha destacat que les Illes són l'única comunitat on augmenta l'afiliació a la Seguretat Social al juliol.

Una altra veu que ha alabat les dades d'atur és la de Josep Oliver, president de la Confederació d'Associacions Empresarials de Balears (CAEB), qui ha celebrat que "tant les xifres de l'atur com les d'ocupació són satisfactòries".

Per contra, les centrals sindicals s'han mostrat crítiques per les dades conegudes avui. El secretari d'Acció Sindical i Ocupació del sindicat, Manuel Pelarda, ha destacat que "la majoria de les ocupacions que s'estan creant a l'Arxipèlag no generen les cotitzacions necessàries, perquè els treballadors que han trobat feina aquest estiu puguin cobrar prestacions a l'hivern".

Segons el parer de Pelarda, la reforma de l'Executiu del PP està facilitant la "precarietat" laboral i no contribueix que "els beneficis econòmics de la millor temporada turística dels darrers anys" repercuteixin "en el conjunt de la ciutadania".

Així mateix, la central USO creu que la disminució del nombre d'aturats registrats al SOIB no implica un canvi de tendència en la situació del mercat laboral, sinó que és "un alleugeriment estadístic propi del període estival". El sindicat considera que "no és temps per fer una interpretació amable de les dades, sinó realista", i alerta que "molts fixos han passat a fixos discontinus".

Pel que fa a la classe política, el PSIB ha lamentat que la bona temporada turística de les Illes Balears aquest estiu "no hagi aconseguit produir un canvi de tendència en el mercat laboral, on els nous contractes continuen sent escassos i precaris". Així ho ha explicat la diputada socialista Joana Barceló i ha recodat que Balears "no arriba encara a les dades d'ocupació de juliol del 2011 i el 93% dels llocs de feina que es creen són temporals.

Finalment, Esquerra Unida ha assegurat que les dades de la desocupació "són dramàtiques, malgrat la bona temporada turística a Balears". Han conclòs que "la reforma laboral i les mesures aprovades pel PP estan empitjorant les condicions de treball i els salaris".

stats