VINYÒVOL
Balears 17/12/2016

Ara que arriba Nadal

Un bon lector d’aquesta secció em va demanar que fes algunes recomanacions sobre els tipus de vins que podem elegir aquestes festes

Andreu Majoral
4 min
Els grans protagonistes de les festes seran els infants però també les taules ben parades.

EnòlegJa han encès els llums de Nadal, les places dels pobles i el centre de les ciutats estan ben engalanades i enllumenades, els aparadors de les botigues et xiuxiuegen: “Vine, entra i podràs trobar tot allò que desitges”; i sembla que se’ns obri el cor, els braços i les butxaques per acollir totes aquelles causes que ni tan sols mirem els altres dies de l’any. Les festes ja són aquí i ens hem de preparar per a una època plena de bauxes, regals i excessos, en què el grans protagonistes seran els infants però també les taules parades amb bones viandes, celebracions per gaudir amb els amics i amigues i, si tenim sort, una bona panera de regals.

Un bon lector d’aquesta secció em va demanar que fes algunes recomanacions sobre els tipus de vins que podem elegir per acompanyar els plats que menjarem o com a regal per a l’amic imaginari, de Reis, del pare Noel i, fins i tot, per preparar una bona panera de Nadal. No som persona de fer un llistat amb regles estrictes, bàsicament perquè consider que, en el món del vi i a la vida, és millor anar experimentant i ser fidel a aquells productes que sempre ens han agradat i, de tant en tant, tenir alguna relliscada per descobrir noves sensacions. Però us suggeriré dues petites coses: en primer lloc, doneu una oportunitat als vins del país, i no estic parlant del concepte que en té algun refugi del Consell de Mallorca quan posa damunt la taula vins manchegos com a vins de país, sinó de vins elaborats a les nostres illes. I, en segon lloc, no tingueu gaire pressa per tastar la nova anyada del 2016; és habitual que molta gent ja vulgui beure’s els blancs i rosats joves que només fa unes setmanes que s’han embotellat, però el vi ha de reposar un cert període de temps dins la botella per poder estar en un punt òptim. Així doncs, espereu-vos uns mesos. De moment, podeu comprar un vi blanc de l’anyada passada o de fa unes quantes anyades, i veureu que, si és de bona qualitat, estarà en perfecte estat. Encara que sigui una frase una mica lletja, sempre és bo recordar que no s’ha de ser pedòfil amb els vins blancs ni necròfil amb els negres, ja que també hi ha la tendència a guardar un negre de criança in secula seculorum, de manera que, quan el destapam, descobrim que s’ha convertit en una beguda profundament oxidada.

És fàcil endevinar que en aquestes dates el consum de vi augmenta, de vegades fins i tot un pèl massa; però, quan pens si hi ha algun tipus de vi que se sol fer expressament per a aquests dies, només em ve al cap un beuratge que podeu fer a casa, anomenat vi calent. És un tradició molt arrelada entre els habitants als països del nord d’Europa, on tenen uns hiverns molt gèlids i necessiten encalentir una mica els cossos. S’ha convertit en un símbol d’aquests dies festius i els habitants del sud l’hem descobert fa poc, gràcies als mercadets de Nadal i a l’invasió germànica que patim a la nostra illa. Es tracta d’un vi -habitualment un negre jove i mínimament bo- aromatitzat amb espècies -un mica de llorer, canyella, clau d’espècie i cardamom, entre d’altres- i trossos de pell de taronja i llimona. Hi afegim una bona quantitat de sucre i l’encalentim dins l’olla, a foc lent i remenant-lo bé, com si fóssim el druida d’Asterix preparant la poció màgica. Un beuratge que no m’apassiona però que us pot encalentir el cos i la ment.

La gran majoria de nosaltres associam aquestes festes amb els vins escumosos, ja que és un dels productes més consumits durant aquestes setmanes i ja fa anys que s’ha convertit en un dels grans protagonistes. Tinc la sensació que a tots ens fascina, com si fóssim criatures, això de poder sentir el sorollós pum! quan destapes la botella, observar les petites bombolles que es desprenen del fons de la copa i que es mantenen durant uns instants a la superfície del líquid, els aromes de fruita i, sobretot, la presència del pa, la pastisseria i els llevats. Un vi delicat, cremós i amb un suau pessigolleig a les mucoses de la boca, que recoman beure al principi de la festa, quan començam a picar i, fins i tot, amb el primer plat.

Poc espai em queda i només unes línies per recordar un dels grans vins oblidats, però molt estimat pels que volem un bon final de festa: el vi dolç, que casa amb tota la gamma de postres d’aquests dies i que ens ajudarà a fer un bon digestió.

Vi recomanat

Gallines i Foques 2013 (Mallorca)

Vi que sorgeix d’una extraordinària col·laboració de 4 quilos vinícola (celler ubicat a Felanitx capitanejat per Xesc Grimalt ) amb Amadip Esment (organització que treballa per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual). Un projecte amb la participació activa dels membres d’Amadip en tots els processos d’elaboració i comercials, que començà amb poques botelles i que, al cap de pocs anys, s’ha ampliat i s’ha convertit en tot un referent de qualitat i de prestigi. Vi negre de mantonegro, amb una petita porció de syrah i una coloració granatosa i obscura, unes flaires de fruita vermella madura, mentolats, suau torrefacte i sensacions de regalim. En boca és ampli, arrodonit i llarg, perfecte per a una bona vetlada de Cap d’Any.

stats