Dades de conjuntura
Balears 07/08/2013

Aquest any s'han creat més empreses, però més petites, i el cost de la vida ha pujat

El turisme és l'únic sector que encara creix, un 0,5%, quatre dècimes més que l'any passat

1 min
El sector turístic és el que concentra la majoria d'ocupació, que ha pujat un 1,1% enguany.

Illes

Eivissa i Formentera continuen sent les que estiren l'economia balear amb un creixement del 0,7%, una mica menor que el de l'any passat. Segons Josep Oliver, això s'explica perquè "s'han especialitzar en un tipus de producte que està de moda i per mida s'ho poden permetre". El model del discjòquei i el luxe pot ser difícil d'imitar a Mallorca, amb un decreixement del 0,5%, i encara menys a Menorca, que decreix un 1%.

Sectors d'activitat

El turisme és l'únic sector que encara creix, un 0,5%, quatre dècimes més que l'any passat. La construcció es manté estable en un decreixement del 5,9%, igual que indústria (-2,35) i l'agricultura (-1,7%). Aquest primer trimestre s'han creat més empreses, però amb menys capital. Les ampliacions de capital han crescut a causa de la contracció del crèdit financer. També han pujat un 439% els procediments concursals.

Preus i energia

El cost de la vida ha pujat aquest semestre. La inflació és del 2,2%, dues dècimes superior al juny del 2012 i una dècima més que l'estatal. Sobretot han pujat els aliments i els serveis. Els dipòsits bancaris creixen (6,7%), mentre que els crèdits baixen (-13%). D'altra banda, s'han concedit un 24% menys d'hipoteques que el 2012. El consum d'energia generada a les Illes ha baixat, ja que creix més l'energia que es compra fora.

stats