L'apunt
Balears 13/08/2013

Alpha Pam mostrà a l'hospital el volant que apuntava a la sospita de tuberculosi

La treballadora que va atendre el jove a admissió ho declarà davant la jutge que investiga el cas

Margalida Bonnín
2 min
VERSIÓ CORROBORADA 
 La declaració de la treballadora d'admissió confirmà la de l'amic que acompanyà Alpha.

Inca.La declaració judicial d'un nou testimoni en el cas que investiga la mort d'Alpha Pam apunta que el jove senegalès acudí a l'Hospital Comarcal d'Inca amb el full de derivació emès per la Unitat Bàsica de Salut de Can Picafort en què es diagnosticava un "contacte amb tuberculosi" i també que Pam el mostrà al personal d'admissió, segons han informat fonts judicials.

En el volant es demanava que es practicàs a Alpha Pam una radiografia de tòrax i també s'hi advertia que el senegalès podia ser el cas primari d'un brot de tuberculosi detectat al nucli costaner. Cal recordar, però, que la radiografia no es va practicar i que Alpha Pam sortí de l'hospital amb la diagnosi d'una bronquitis aguda. Dues setmanes més tard, morí a causa de la tuberculosi.

El testimoni esmentat és el de la treballadora del servei d'admissió de l'hospital que, segons el registre informàtic, va atendre Pam dia 5 d'abril, i que va comparèixer ahir davant la jutgessa del Jutjat d'Instrucció número 2 d'Inca. Segons les mateixes fonts, tot i que la testimoni no recorda específicament el jove senegalès, sí que pot confirmar que Alpha Pam mostrà el volant de Can Picafort, ja que la fitxa informatitzada que es creà en aquell moment inclou el codi T10, que en termes hospitalaris indica que el pacient ve derivat d'un altre centre.

Les declaracions d'ahir reforcen la versió de Kalidou Amadou Gaye, l'amic d'Alpha Pam que el va acompanyar aquell dia al centre hospitalari i que sempre ha defensat que Pam duia el volant. Per altra banda, però, les manifestacions contradiuen les declaracions de l'infermer de triatge i la metgessa que varen atendre Pam, ambdós imputats. Els dos sanitaris afirmaren davant la jutge que no havien tingut accés a aquest full. Per això, caldrà aclarir si els dos tingueren accés o no al volant, ja sigui de manera informàtica o en paper i, en qualsevol cas, si és possible que no en sabessin res i per què.

Pausa en la instrucció

Feta aquesta nova declaració, està previst que les diligències del cas s'aturin fins al setembre i que, de moment, no hi hagi més compareixences. Fins ara, la magistrada ha pres declaració als dos imputats (la metgessa i l'infermer) i a tres testimonis: Kalidou Amadou, l'amic d'Alpha; la cap d'admissió de l'hospital, i la treballadora del mateix servei que el va atendre.

També al setembre, és possible que a la causa oberta a Inca se n'hi afegeixi una altra oberta al Jutjat de Palma, on Drets Humans de Mallorca, la Confederació General del Treball (CGT), l'Associació de Senegalesos de Mallorca i el sindicat UGT varen presentar una querella conjunta contra el conseller de Salut, Martí Sansaloni, i altres càrrecs de la mateixa Conselleria per un presumpte cas d'homicidi imprudent.

Alpha Pam morí a causa d'una tuberculosi no diagnosticada el 21 d'abril passat, dues setmanes després d'haver acudit a l'hospital. El cas sortí a la llum gràcies a una denúncia interposada pel grup MÉS i, de moment, ha provocat la destitució del gerent de l'hospital Fernando Navarro, en qui la Conselleria intenta limitar les responsabilitats pel cas.

stats