Balears 23/01/2017

Ajuts directes per als més afectats pel temporal a les Illes Balears

Francina Armengol traslladarà tots els danys ocasionats a la Delegació del govern espanyol perquè puguin formar part de les ajudes d'emergències de l'Estat

Ara Balears
3 min
La presidenta Armengol i la conseller Cladera amb el batle de Sa Pobla, Biel Ferragut, i els pagesos de les zones afectades per la tempesta. / CAIB

PalmaLa presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, ha visitat aquest dilluns al matí el municipi de sa Pobla per veure 'in situ' la zona afectada per les inundacions del cap de setmana i ha informat que el Govern ha començat a avaluar els danys ocasionats per les pluges a les Illes Balears “amb la finalitat de posar, en el cas que sigui necessari, una línia d'ajuts directes” per a aquelles persones que n'hagin estat notablement perjudicades. Armengol s’ha traslladat fins a la zona malmesa del camí de Son Amer, a la carretera vella de sa Pobla a Can Picafort, on ha pogut veure nombroses terres de conreu inundades.

Per la seva banda, la Delegació de l'executiu espanyol ja ha reclamat al Govern i als quatre consells insulars, a través d'un comunicat enviat aquest mateix dilluns horabaixa, que li facin arribar "amb caràcter d'urgència una primera valoració" dels danys causats pel temporal. L'organisme dirigit per Maria Salom requereix les avaluacions de danys "davant la possible declaració de les Illes Balears com a zona d'especial afectació dels fenòmens meteorològics adversos", a més de destacar que necessita saber tan aviat com sigui possible quins són els municipis perjudicats i quin tipus de danys s'han registrat en béns agraris, d'infraestructures, habitatges, etc. Malgrat que després se'n faci un registre més detallat i minuciós, la Delegació insisteix a sol·licitar amb urgència aquestes primeres valoracions.

No obstant això, durant la visita de Francina Armengol a algunes zones afectades de Mallorca ha precisat que “en aquest moment estam intentant, com vàrem fer després de les pluges del desembre passat, recollir tots els danys que es puguin avaluar. Encara és prest, això necessita temps. Cal veure les persones i les infraestructures públiques que tinguin danys per poder-los traslladar a la Delegació de govern espanyol, amb l’objecte que puguin entrar en les ajudes d’emergència de l’estat espanyol. I una vegada avaluades totes les qüestions, intentarem ajudar totes aquelles persones que hagin estat notablement perjudicades”.

Armengol –que ha donat les gràcies a totes les persones que “han realitzat una gran feina aquests dies i que han fet possible que no hàgim patit danys personals, com ha passat en altres indrets d’Espanya"– ha explicat que “el temporal era fortíssim; veníem d’una època de sequera molt intensa i en poc temps hem tingut dues fortes caigudes de pluja que, sens dubte, tenen uns efectes evidents als ulls de tothom”.

La presidenta ha recordat que “una de les prioritats d’aquest Govern ha estat reprendre –perquè havíem trobat una situació gairebé inexistent– la neteja de torrents i les accions per a situacions d’emergència. Gairebé hem triplicat el pressupost per a neteja de torrents, però som conscients també que això és un procés que funciona constantment i quan s’atura és molt difícil tornar-ho a posar tot a punt. Estam en aquesta línia, però som conscients que queda molta feina per fer. Per tant, invertirem més en aquest aspecte, i vull demanar excuses a totes les persones que s’han vist perjudicades per les pluges. Intentarem donar solució sobretot a la situació estructural d’alguns torrents que necessiten una planificació i unes accions clares i contundents”.

Per una altra part, el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, ha assegurat que “des dels serveis d’Agricultura ja s’estan desplaçant els tècnics per valorar quins danys s’estan produint. Avui és prest, encara hem de veure com aquesta aigua desapareix dels camps per saber quins efectes concrets hi ha tingut i ens reunirem amb el sector per fer aquesta feina conjunta, com ja hem fet altres vegades”.

Vidal ha precisat que, “en el sector de la pesca, els pescadors no han pogut sortir a la mar; han tingut el problema de Cala Rajada, però el més important ha estat que ningú no s’ha fet mal per protegir les seves embarcacions. Cal demanar precaucions a la gent que s’acosta al port”.

El conseller ha explicat que “venim de dues tempestes molt fortes, una rere l’altra, i això ha fet que la terra no hagi pogut absorbir aquest cabal d’aigua. Les primeres pluges varen ser molt beneficioses, varen causar danys en segons quines zones, però en general per als aqüífers i per a la pagesia varen ser benvingudes. Però en aquestes segones ha plogut damunt banyat i, per tant, la terra no ha tingut capacitat d’absorció”.

stats