TRIBUNALS
Balears 14/08/2013

Admesa a tràmit la demanda contra Bauzá per incompatibilitat

El TSJIB accepta l'escrit de l'oposició i decidirà el futur del president

Q. Torres
2 min

Palma.La demanda interposada per l'oposició contra el president José Ramón Bauzá farà que el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears decideixi el futur polític de Bauzá. La Sala Contenciosa Administrativa del TSJIB ha admès a tràmit l'escrit formulat per l'oposició (PSIB i MÉS) i s'haurà de pronunciar sobre si Bauzá pot exercir el càrrec de president mentre manté la titularitat de la seva farmàcia del Pont d'Inca (a Marratxí) i mentre ha estat administrador de dues societats limitades, Bauser i El Divino. La demanda exigeix que es declari la incompatibilitat del president, se l'inhabiliti i se l'obligui a deixar el càrrec de manera immediata.

El TSJIB ha emès una diligència als representants de les dues formacions en la qual els notifica l'admissió a tràmit de la demanda i que en dóna trasllat al lletrat de la Comunitat perquè contesti en el termini de 20 dies hàbils (s'han de descomptar tot el mes d'agost i els diumenges i festius), que acabaria el 18 de setembre. La diligència va dirigida també al Govern perquè la demanda és contra la decisió del Consell de Govern d'arxivar la sol·licitud d'incompatibilitat de Bauzá que havia fet l'oposició.

Un pic esgotat el termini de resposta, la Sala Contenciosa Administrativa podria demanar que es practicassin proves per escrit abans de dictar sentència. Habitualment, en aquest tipus de procediment, no hi ha vista oral i el president no està en cap cas imputat. L'admissió a tràmit no prejutja res, sinó que només suposa que el Tribunal tramitarà el cas i s'hi haurà de pronunciar.

L'oposició ho té clar

L'oposició considera que el president Bauzá ha de ser declarat incompatible, perquè el mateix TSJIB es va manifestar així en un cas similar, el de l'exconsellera de Salut del primer Pacte, Aina Salom, que fou inhabilitada després de deixar el càrrec perquè els jutges consideraren incompatible que l'exercís amb la tinença d'una apotecaria. Però, a més, al·leguen que la Llei d'incompatibilitat prohibeix que el president pugui ser alhora administrador de societats limitades i Bauzá, almenys durant una part del seu mandat, ho ha estat. Per tot això, demanen al Tribunal que declari no ajustat a dret l'acord del Consell de Govern que arxivà les diligències sobre la suposada incompatibilitat del president i el declari incompatible. A la vegada, reclama que se l'obligui a deixar el càrrec en el termini d'un mes, un cop s'hagi pres la decisió per "restablir" plenament la legalitat conculcada. La posició del TSJIB posarà punt final a un procés que s'inicià fa més d'un any, quan l'oposició demanà al Govern que es posicionàs sobre la situació del president. L'informe favorable a Bauzá que va fer l'Executiu és el que provocà la demanda de l'esquerra.

stats