EMPRENEM
Balears 14/01/2017

3DSoma, un espai creatiu d’idees ‘sòlides’

Especialitzada en la impressió 3D i venda de components, l’empresa s’ha donat a conèixer aquesta setmana lliurant estetoscopis als estudiants de Medicina de la UIB

i
Enric Culat
5 min
Els estetoscopis que l'empresa 3DSoma ha regalat als alumnes del grau de Medicina de la UIB.

ES POT FABRICAR o copiar qualsevol cosa? Quins són els límits? Si tenim una impressora 3D al nostre costat, la resposta és que gaire bé tot és possible. I si no la tenim, l’opció és agafar la peça que ens agradaria replicar, o almenys tenir-ne clares les mides, i anar a 3DSoma, una empresa mallorquina dedicada al servei d’impressió 3D i venda de components electrònics. Aquí estan especialitzats a fer possible l’impossible -o si més no intentar-ho- i estan també acostumats a rebre propostes de gent creativa, emprenedors amb ganes de desenvolupar els seus projectes, per descabellats, atrevits o arriscats que puguin semblar en un començament.

3DSOMA JA FA tres anys que està en marxa, però aquesta setmana ha fet una gran passa per donar-se a conèixer entre la societat balear, i tot gràcies a 62 estetoscopis lliurats a la primera promoció del nou grau de Medicina de la UIB, amb els quals l’empresa ha posat el seu gra d’arena, o en aquest cas de plàstic, per tal d’explicar les possibilitats mèdiques que ofereix la impressió en 3D i el codi obert. El prototip original d’aquest estetoscopi, dissenyat pel metge palestinocanadenc Tarek Loubani a la franja de Gaza, ha experimentat diverses modificacions per aconseguir una major robustesa, uns conductes interiors més tangents entre ells i altres millores que l’han convertit no només en una bona eina per als estudiants de la UIB, sinó també econòmica, ja que cada estetoscopi ha costat a 3DSoma el mòdic preu de 7 euros per peça. Convé recordar que un estetoscopi de nivell mitjà pot oscil·lar entre els 100 i els 300 euros. El gerent de l’empresa, Gabriel Vaquer, deixa clar que “no hem fabricat les peces per guanyar-hi doblers, la nostra idea inicial era dirigir-nos a les ONG per oferir-los els estetoscopis, però després va sorgir la proposta de col·laborar amb la Facultat de Medicina i regalar-los als estudiants, cosa que hem fet amb moltíssim de gust”.

L’ESTETOSCOPI N’ÉS NOMÉS un exemple, que en aquest cas ha esdevingut notícia, però es poden fer milers de coses amb multitud d’aplicacions. Emportar-se una impressora 3D a casa, a l’oficina o al laboratori i imprimir ‘in situ’ obre un ventall enorme de possibilitats. Ho saben prou bé a les escoles, universitats, hospitals, centres de recerca i empreses de tot tipus que ja s’han decidit a comprar components electrònics, superordinadors, impressores i escàners que 3DSoma ven als seus clients, normalment a través d’internet i per tarifes que van dels 250 euros als 2.500 pel que fa a les impressores. Quasi totes les que ven l’empresa mallorquina són per fabricar plàstic, però a escala internacional el sector inclou impressores de resina (per fabricar coses petites com peces de joieria) o, a fi de fabricar coses més grans, impressores de metall, de ceràmica, de ciment, de titani o de material biològic (fet amb cèl·lules mare) per replicar una part del cos humà, per exemple una orella. En aquests casos, òbviament, els preus es disparen.

L'empresa ha posat el seu gra d'arena per explicar les possibilitats mèdiques que ofereix la impressió en 3D. / E.C.

3DSOMA S’HA ESPECIALITZAT en tot el que té a veure amb impressió en 3D, des de vendre màquines impressores i escàners fins a tractar de possibilitar la impressió de peces rompudes o el disseny de models i prototips ràpids. Vaquer explica que “el que més ens agrada és escoltar i ajudar els enginyers i dissenyadors que venen amb un projecte o una peça i ens diuen: ‘Vull fer exactament això!’ A vegades és complicat -admet el responsable de 3DSoma-, perquè s’ha d’imprimir per capes i el disseny mateix no ho permet, però si redissenyam un poc el prototip i el feim més gruixat, llavors sí que és possible. Allò més important és que la peça sigui robusta i alhora acompleixi la seva funció; el que és segur és que Rafael cada vegada afina més”.

ES REFEREIX A Rafael Payeras, que és el responsable del disseny tècnic. Macià Llabrés és l’encarregat d’informàtica i del disseny artístic. Tots dos, conjuntament amb Gabriel Vaquer, configuren tota la plantilla de 3DSoma. “En tres anys hem aconseguit resistir, que no és poca cosa, i hem donat a conèixer aquesta tecnologia a escala local. Presenta algunes dificultats, perquè no és com tenir un supermercat o un bar; estam creant una cosa nova i no sabem com reaccionarà la gent. Però amb la tecnologia s’ha de ser molt dinàmic, no tenir mai por, i sobretot anar canviant i innovant”, argumenta Vaquer. Segons el seu punt de vista, “el que realment cal a les Balears són inversors atrevits que s’arrisquin no només en hoteleria i restauració, sinó en altres camps. Hi ha molta gent creativa a les Illes, nosaltres ho comprovam cada setmana perquè solem estar en contacte amb molts emprenedors que ens venen a veure amb moltes idees”, recalca el gerent de 3DSoma.

ENTRE AQUESTES IDEES, que després s’han convertit en realitat gràcies a l’empresa mallorquina, hi ha exemples de tota casta: el prototip d’una vaixella, fet a mida real (pels estudiants de l’Escola de Disseny que presenten el projecte de final de carrera); tota mena de mobles (com la cama d’una taula, estanteries, etcètera); sandàlies i sabates; maquetes a escala d’un vaixell; peces d’un joc de taula; el ventilador d’un motocultor; una part del maleter d’un cotxe; el calaix d’una gelera; un adaptador per a una càmera subaquàtica i, en general, tot tipus de peces que els clients considerin “necessàries” per un motiu o un altre. En tres anys també hi ha hagut temps per a encàrrecs “rars”, com unes ulleres flexibles o un para-sol per posar les begudes a l’ombra. Per regla general, si una peça de recanvi encara es fabrica massivament, la producció en 3D sortirà cara. Però quan la peça s’ha deixat de fer, llavors modelar-la i imprimir-la pot ser relativament barat. És l’oportunitat dels prototips, de les maquetes i dels exemplars únics, que fan que els petits tiratges d’impressió en 3D valguin realment la pena. “La idea és ocupar el nínxol que hi ha entre l’artesania i la producció massiva”, explica Payeras.

LA IMPRESSIÓ 3D no és l’única especialitat de 3DSoma, sinó que té un altre vessant de caire més tecnològic dedicat a l’electrònica de darrera generació (per exemple gps, superordinadors, sensors, actuadors i, en general, qualsevol cosa relacionada amb la internet de les coses que serveixi per mesurar o sensoritzar) i que l’empresa ven a tot tipus de clients. En aquest sentit, Vaquer puntualitza que “3DSoma va néixer enfocada a la impressió en 3D, però amb el temps hem desenvolupat una nova faceta, la d’importar i exportar material d’electrònica educativa i de components, com els gps, sensors i miniordinadors molt potents, per la qual cosa hem aconseguit la confiança d’universitats i centres de recerca de diversos punts d’Espanya, que quan volen muntar aparells potents i de baix cost ens ho encarreguen a nosaltres”. Finalment, encara hi ha una tercera faceta en la qual 3DSoma tracta de destacar: la formativa i divulgativa, que l’empresa potencia a través de xerrades, principalment en centres educatius i centrades gairebé sempre a fer entendre els avantatges de les noves tecnologies i de la impressió en 3D. La propera xerrada serà el 26 de gener per debatre els aspectes legals de la impressió en 3D.

A MÉS D’UN espai d’innovació per compartir i resoldre els problemes dels enginyers i els dissenyadors, 3DSoma representa un canvi de mentalitat. Ja no es tracta només d’imprimir, d’escanejar i de tocar el màxim de temes possibles relacionats amb la tecnologia, sinó de fer-ho, sempre que sigui possible, amb codi obert i lliure accés per tal d’abaratir despeses. L’estetoscopi en 3D n’ha estat un bon exemple, però en el futur n’hi haurà d’altres, semblants o fins i tot millors, per part d’emprenedors disposats a fer noves propostes. Els que tinguin una idea sòlida, però, hauran d’estar disposats a compartir-la, perquè, si no, ho farà la impressora en 3D.

stats